top of page

PRAKTIJKADRES, WERKZAAMHEDEN & BEROEPSORIËNTATIE PORTFOLIO

SAARBARBAARS

Ik heb stage gelopen bij SAARBARBAARS in Breda. Dit is een merk dat vanuit een atelier tassen en andere lederwaren ontwerpt en maakt. Het draait bij deze producten om de kwaliteit van het handgemaakte product

en de draagbaarheid ervan.

De ontwerpen spelen met de manier van dragen en zijn unisex. Wat voor mij heel belangrijk was aan SAARBARBAARS,

is dat het momenteel een eenmanszaak is die zich wil bouwen naar een groter bedrijf.

Dit is iets wat ik na mijn studie ook voor ogen heb, dus leek het me fijn om hier mee te kunnen kijken. Ook vond ik het heel belangrijk om mijn skills in het naaien

(en alles wat daarbij komt kijken) te verbeteren met persoonlijke aandacht.

Mijn dagen op stage waren vaak verdeeld over ochtend en middag. In de ochtend was ik bezig met een onderzoek (zowel theoretisch als in de praktijk), en in de middag was is altijd bezig met maken. 

Aan het eind van mijn stage werd mijn onderzoek steeds meer praktijkgericht en was ik steeds meer bezig met maken. 

   MAKEN MAKEN MAKEN MAKEN MAKEN MAKEN MAKEN 

IMG_1835_edited.jpg

Mijn grootste doel van deze stage was het verbeteren van mijn skills in naaien en alles wat hierbij komt kijken. Dit heb ik in het begin zeker kunnen doen door bestaande producten van SAARBARBAARS te maken.

(Zie afbeeldingen van proces en producten).

Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Niet alleen de techniek die je moet oefenen door dingen heel vaak uit te voeren, maar ook het inzicht waardoor je fouten kunt voorkomen.

Later heb ik naast uitvoeren ook zelf steeds meer mogen meedenken en ontwerpen. 

Een voorbeeld hiervan is een tas die veel aangevraagd werd bij SAARBARBAARS. Dit was een mannelijkere fannypack. Nu zit er al een fannypack in de lijn van het bedrijf, maar (ondanks dat alle tassen unisex zijn) deze heeft toch een vrouwelijkere touch. 

IMG_2449.jpg
IMG_2270_edited.jpg
IMG_2074_edited.jpg
IMG_2267_edited.jpg

Mijn grootste doel van deze stage was het verbeteren van mijn skills in naaien en alles wat hierbij komt kijken. Dit heb ik in het begin zeker kunnen doen door bestaande producten van SAARBARBAARS te maken. 

(Zie afbeeldingen van proces en producten). 

Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Niet alleen de techniek die je moet oefenen door dingen heel vaak uit te voeren, maar ook het inzicht waardoor je mogelijke fouten vooraf kunt voorkomen. (Zoals erachter komen dat je je patroon verkeerd hebt getekend nadat je het op leer hebt uitgesneden oeps). 

Later heb ik naast uitvoeren ook zelf steeds meer mogen meedenken en ontwerpen. Een voorbeeld hiervan is een tas die veel aangevraagd werd bij SAARBARBAARS. Dit was een mannelijkere fannypack. Nu zit er al een fannypack in de lijn van het bedrijf, maar de heeft een vrouwelijkere touch.

Samen met Saar ben ik gaan kijken naar de eisen voor de tas. Ik vond het heel fijn om dit te doen, ondanks dat deze methode wat commerciëler kan zijn. Na het bepalen van de eisen ben ik vrijwel vrijgelaten om aan de slag te gaan met ontwerpen. 

Screen%20Shot%202021-01-02%20at%203.03_e

Tijdens het schetsen van de tas ging ik ook gelijk bezig met de prototypes om gelijk te kunnen zien of het wel kon wat ik wilde. 

Ook heb ik al mijn geleerde skills in kunnen zetten voor deze tas. De tas moest namelijk:

-Een ongewone vorm hebben

-Zo plat mogelijk zijn

-Zo veel mogelijk verschillende vakjes hebben

-Mannelijkere look hebben (maar nogsteeds ook draagbaar voor vrouwen).

Qua technieken heb ik hier veel kunnen inzetten, maar gelukkig ook qua ontwerpen. Uiteindelijk is deze tas ontstaan die ik nog heb getest op meerdere aspecten. 

De leerdoelen die ik hiermee heb bereikt zijn:

- Ik wil mijn skills in het werken met textiel in het algemeen verbeteren.

- In het bijzonder zou ik graag leren om patronen voor producten te leren tekenen.

- Ook wil ik leren hoe ik prototypes maak van textiel.

- Ik wil graag mijn ontwerp methodiek vergelijken met die van andere ontwerpers en zo

wanneer nodig aanpassingen doen aan die van mij. Hierbij komt ook kijken dat ik leer

inschatten welke ontwerp methodiek het beste bij welk project past.

Screen%20Shot%202021-01-02%20at%203.03_e

Tijdens mijn gehele stage ben ik, naast het verbeteren van skills, bezig geweest met een groot onderzoek voor SAARBARBAARS. Deze ging over de positionering & mogelijkheden voor de toekomst. Hierin werden verschillende onderdelen behandeld, zoals bijvoorbeeld vragen vanuit het bedrijf zelf. Ook heb ik hieruit bepaalde ideeën mogen uitwerken tot werkelijkheid. Dat ik dit onderzoek ging schrijven is vooraf al afgesproken aangezien er vanuit het bedrijf wens naar was na het zien van werk uit mijn minor*. Ook vond ik het zelf heel interessant om dit voor een (nog) klein bedrijf te doen aangezien ik mezelf over een paar jaar ook wel in dezelfde situatie zie zitten.

Het onderzoek is te bekijken via de PDF knop in dit vlak.

* De minor die ik heb gevolgd is Trendwatching. Hiervoor heb ik voor verschillende bedrijven een Trendrapport geschreven. Dit onderzoek is wel verschillend van een Trendrapport, maar er zijn zeker delen van terug te vinden.

Screen Shot 2021-01-02 at 3.23.52 PM.png

In het onderzoek zijn naast informatie ook veel schetsen van mij te zien. Een voorbeeld hiervan is de schets van de etalage van SAARBARBAARS (rechts).

Deze heb ik verder uit mogen werken en zelf mogen maken. 

Het is een opstelling bestaande uit sokkels die ten alle tijden verplaatst kunnen worden zodat de etalage vernieuwend en speels blijft. Doordat de tassen als het waren op een sokkel ''ten toon worden gesteld'', krijgen ze meer aanzien en worden ze beter geschat naar waarde. Niet zomaar ''een tasje'' dus.

IMG_2861_edited.jpg
IMG_2866_edited.jpg
Screen Shot 2021-01-03 at 3.09.05 PM.png
Screen Shot 2021-01-03 at 3.08.41 PM.png
C65385FC-365A-4FB0-AC58-C9F031581EB5_edi

De leerdoelen die ik hiermee heb bereikt zijn:

- De communicatie op professionele wijze met partijen van buiten af, zoals producenten,

klanten, etc.

- Kunnen onderzoeken wat de doelgroep is voor een bepaald bedrijf (of een product).

- Het beter vastleggen van mijn werk en testen hoe dit communiceert naar mijn publiek.

experiment legbag saar.jpg
experiment legbag.png

EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA 

Naast de grotere projecten en opdrachten die ik uit heb gevoerd, ben ik ook veel bezig geweest met kleinere dingetjes (waar ik overigens bijna net zoveel van geleerd heb). Zo heb ik mij bezig gehouden met bijvoorbeeld het bewerken van foto's voor op de webshop of social media. 

Ook werd ik heel erg betrokken in het communiceren met partijen van buitenaf. Zo was ik vaak het contactpersoon via de mail, en zat ik bij afspraken. Dit vond ik heel erg fijn omdat ik natuurlijk zoveel mogelijk ervaring op wil doen. 

Wat betreft het werken met partijen van buitenaf heb ik veel uitgevoerd. Denk hierbij aan contact hebben met fotografen, pakbonnen en een catalogus maken voor nieuwe verkooppunten en onderzoek doen naar naamsbekendheid via influencers.

Screen Shot 2021-01-03 at 3.39.05 PM.png
Screen Shot 2021-01-03 at 3.39.15 PM.png
Screen%20Shot%202021-01-03%20at%203.39_e

Cadeaubonnen voor SAARBARBAARS.

Bewerkte foto's voor SAARBARBAARS.

De leerdoelen die ik hiermee heb bereikt zijn:

- Door mee te kijken op elk vlak van het bedrijf wil ik leren hoe deze verschillende afdelingen

met elkaar communiceren (of wanneer dit door bijvoorbeeld 1 iemand gedaan wordt, te

combineren valt).

-Verder wil ik mijn skills in Photoshop en Illustrator verbeteren.

Productoverzicht van SAARBARBAARS voor HUTSPOT.

bottom of page