top of page

SAMENVATTING

Vanuit het project dat ik in semester 6 over weeftechnieken heb gedaan is mijn liefde voor werken met textiel gegroeid. Ik kwam erachter dat ik stiekem altijd best veel bezig ben geweest met dit onderwerp. Zo heb ik thuis al een aantal kleine projecten waar ik aan heb gewerkt die ook veel binnen dit onderwerp vallen. Ook probeer ik op de hoogte te blijven van nieuwe concepten waar kledingmerken mee uitkomen. 

Aangezien mijn interesse voor werken met textiel steeds groter werd, wilde ik graag op zoek naar een stage in deze sector. Na meerdere bedrijven te hebben onderzocht, kwam ik uit bij SAARBARBAARS. Dit is een atelier dat lederwaren  (vooral tassen) ontwerpt en met de hand maakt. Samen met Saar (mijn stageverlener) heb ik mijn leerdoelen besproken en daarmee kon ik aan de slag.

Mijn dagen zagen er uit als volgt:

Vaak was ik in de ochtend bezig met het maken van een theoretisch maar ook praktijkgericht onderzoek. Omdat het zo'n groot onderzoek was had ik wel verschillende bezigheden. 

In de middag was ik vooral bezig met maken om mijn skills te verbeteren. Later in mijn stageperiode was ik steeds meer bezig op de werkvloer en minder achter mijn laptop.

Vanuit maken en produceren kwam (mede door het gesprek met de stageverlener en Inge) steeds meer ontwerpen de hoek om kijken.

Een goed voorbeeld hiervan is een tas die ik heb mogen ontwerpen met hulp van Saar. Deze werd enorm veel aangevraagd en met die aanvragen zijn we gaan kijken naar de eisen van de tas. 

Hierna ben ik eigenlijk vrijgelaten om te testen en zelfs gemotiveerd om vroeg de prototypefase in te gaan. Dit werkte heel fijn en wil ik zeker vaker inzetten wanneer dit mogelijk is.

De andere leerdoelen heb ik vrijwel allemaal behaald met het maken van het onderzoek voor SAARBARBAARS. Dit was tijdens mijn sollicitatie al een verzoek vanuit het bedrijf, na het zien van mijn werk uit de Minor  Trendwatching. Dit onderzoek is wel veel breder en is aangepast op wat relevant was om te onderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn de doelgroep, huidige positie&toekomst en communicatie naar partijen van buitenaf.  Wat eigenlijk begon als iets wat ik ''terugdeed'' voor het bedrijf, is iets waar ik juist heel veel van heb geleerd. 

Naast bezig zijn met mijn leerdoelen ben ik ook tot nieuwe kansen gekomen. Dit kwam ook mede door het gesprek met Saar en Inge.

''Ik heb liever dat je een fout maakt dan dat je eerst 100 vragen stelt''. Is iets wat ik te horen kreeg. Dit was achteraf wel heel herkenbaar. 

Toen Saar zei dat ze me juist vertrouwde met wat voor opdrachten ze mij gaf, besefte ik me dat ik een stuk zekerder kon zijn over mijn zaak. Hier ben ik ook gelijk met begonnen, maar het blijft zeker nog een leerpunt. 

Na mijn project uit semester 6, weeftechnieken, en de stageperiode allebei in dezelfde richting gedaan te hebben, ben ik zeker dat ik wil afstuderen binnen deze richting. Waarschijnlijk gaat het iets dieper in op slow-fashion, maar dat weet ik nog niet zeker. 

In vergelijking met de ''ik'' van voor de beroepsoriëntatie weet ik nu beter wie ik ben als ontwerper. Ik hou ervan om maatschappelijke thema's in mijn projecten te verwerken en hoe ik die het liefst verwerk. 

Over het algemeen ben ik heel tevreden. Ik heb doelen gehaald maar ook nieuwe gevonden. Ook heb ik een fijne tijd gehad en weet ik zelfs al welke kant ik op wil met afstuderen. Top.

bottom of page